Slovenská zelňačka vánoční - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenská zelňačka vánoční
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30636 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
25 g | Houby sušené |
200 g | Klobása uzená |
2 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
6 ks | Pepř černý celý |
120 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
15 ks | Švestky sušené |
200 g | Uzené maso vařené |
300 g | Vepřová plec |
1,8 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 427g |
---|---|
Cholesterol | 65,9mg |
Draslík | 5g |
Vláknina | 113g |
Vitamín A | 620,8mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 4,7mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl, Švestky sušené, Vepřová plec, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Klobása uzená, Uzené maso vařené, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenská zelňačka vánoční postup přípravy receptu:
1 | Plecko očistíme a nakrájíme na střední kostky, uzené maso překrojíme a zvlášť uvaříme v 1,6 l vody a poté nakrájíme na drobnější kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, houby namočíme na 10 minut do 200 ml vody, česnek prolisujeme, klobásu nakrájíme na plátky, sušené švestky vypeckujeme a pokrájíme, kysané zelí překrájíme na drobné kousky. |
2 | V silnostěnném hrnci na tuku zpěníme cibuli, přidáme plecko, osmažíme a na závěr přidáme česnek a papriku. Podlijeme vodou z uzeného masa, přidáme koření, houby i s vodou, klobásu a na mírném plameni necháme asi 1 hodinu probublávat. Poté vložíme zelí, švestky a ještě asi 20 minut vaříme. Nakonec přidáme uzené maso a necháme prohřát. |