Slovenská kapustnica I. - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenská kapustnica I.
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 30645 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
200 g | Klobása vepřová |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
12 g | Shiitake houby |
60 g | Slanina vepřová |
200 ml | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Vepřová plec |
1,7 l | Voda pitná |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 80,4mg |
Draslík | 370,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Klobása vepřová, Paprika mletá sladká, Shiitake houby, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová plec, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Paprika mletá pálivá, Smetana zakysaná 14%, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenská kapustnica I. postup přípravy receptu:
1 | Houby namočíme do 150 ml vody na 1/2 hodiny. Ze zelí slijeme nálev a dáme ho stranou, zelí pokrájíme. Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, klobásu nakrájíme na tenčí plátky. Vepřové maso uvaříme v 1,5 l vody, vývar odložíme a maso nakrájíme na kostky. |
2 | V silnostěnném hrnci dáme vyškvařit slaninu, přisypeme cibuli, poté vsypeme obě papriky, promícháme, vlijeme houby i s vodou, vývar z masa a dusíme zhruba 1/4 hodiny. Poté přimícháme zelí a klobásu a dusíme. Na závěr do polévky vlijeme nálev ze zelí, zamícháme maso a necháme prohřát. Hotovou polévku případně dosolíme. Na talířích servírujeme s 1 lžící kysané smetany. |