Šípková omáčka na staročeský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šípková omáčka na staročeský způsob
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30686 |
Kategorie: | Sladké omáčky |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 ks | Hřebíček |
6 polévková lžíce | Marmeláda rybízová |
1 hrst | Šípky sušené |
0,5 ks | Skořice celá |
500 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
250 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 62,5mg |
Draslík | 117,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Hřebíček, Šípky sušené, Skořice celá, Strouhanka, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda rybízová, Smetana 16% (pochoutková), Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šípková omáčka na staročeský způsob postup přípravy receptu:
1 | Hrst drcených šípků namočíme do vody a několik hodin necháme stát. Poté je uvaříme s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou. Zhruba po dvaceti minutách přisypeme strouhanku a vmícháme marmeládu. |
2 | Dobře rozvařenou omáčku prolisujeme do silnostěnného rendlíku, zamícháme do ní smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku. Omáčku jen přivedeme k varu, ale nevaříme. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a vínem. |