Studený krémový holubí bujon s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studený krémový holubí bujon s bylinkami
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30717 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 špetka | Cukr krupice |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
4 ks | Ředkev bílá |
6 ks | Ředkvička |
0,5 polévková lžíce | Řeřicha |
100 g | Smetana jihočeská zakysaná15% |
1 kávová lžička | Sůl |
Bujon z holoubat [30620] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 240,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Citronová šťáva, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Ředkev bílá, Ředkvička, Řeřicha, Sůl, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel kudrnka, Smetana jihočeská zakysaná15%, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studený krémový holubí bujon s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky. |
2 | Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka. |
3 | Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme. |
4 | Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky. |
5 | Bujon podáváme vychlazený. |
6 | Bujon z holoubat [30620]: |
7 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
8 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
9 | Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
10 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
11 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
12 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |