Holubí bujon s hovězím a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holubí bujon s hovězím a žampiony
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30731 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Česnek sušený |
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Fenykl sladký - hlíza |
200 g | Hovězí maso zadní |
1 špetka | Koriandr mletý |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Žampiony čerstvé |
Bujon z holoubat [30620] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 269,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek sušený, Chilli koření mleté, Cibulka jarní, Koriandr mletý, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Žampiony čerstvé, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Hovězí maso zadní, Olej olivový, Petržel kudrnka, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holubí bujon s hovězím a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a omyté bílé žampiony pokrájíme na plátky. |
2 | Očistíme a omyjeme fenykl a pokrájíme ho na nudličky. Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Omyté rajče zbavíme zrníček a pokrájíme na osminky. |
3 | Omyté hovězí maso posekáme nadrobno, dáme ho do mísy, ochutíme solí, pepřem a sušeným česnekem a mletou paprikou. Maso s kořením promícháme a v hrnci na rozpáleném oleji restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, dáme do do něj zeleninu, ochutíme solí (1 lžička), chilli a mletým koriandrem. Polévku přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a vaříme 7 minut. |
4 | Každou porci ozdobíme lístky omyté petrželky kudrnky a podáváme. |
5 | Bujon z holoubat [30620]: |
6 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
7 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
8 | Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
9 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
10 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
11 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |