Holubí bujon s hovězími knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holubí bujon s hovězími knedlíčky
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30741 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibulka jarní |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
100 g | Hříbky čerstvé |
50 g | Nudle vlasové |
1 ks | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
knedlíčky | |
---|---|
1 kávová lžička | Česnek medvědí |
200 g | Hovězí maso zadní |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
Bujon z holoubat [30620] | |
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Holubí bujon s hovězími knedlíčky | |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 269,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Cibulka jarní, Hříbky čerstvé, Rajčata, Sůl, Majoránka, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Strouhanka, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Nudle vlasové, Česnek medvědí, Hovězí maso zadní, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holubí bujon s hovězími knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Omyté hovězí maso posekáme nadrobno, dáme ho do mísy, ochutíme solí (0.5 lžičky), pepřem, majoránkou, přidáme drobně pokrájený česnek medvědí, mletou paprikou a přisypeme strouhanku. Maso s kořením a se strouhankou promícháme a utvoříme si (pomocí prstů, které si budeme namáčet do vody) malé knedlíčky. |
2 | Očištěné a omyté čerstvé hříbky pokrájíme na plátky. Očistíme a omyjeme fenykl a pokrájíme ho na nudličky. Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Omyté rajče rozkrojíme na čtvrtky. |
3 | Přilijeme 1 litr holubího bujonu, dáme do do něj zeleninu, ochutíme chilli a solí (asi 1 lžička). |
4 | Polévku přivedeme k varu, vložíme masové knedlíčky, houby, zmírníme teplotu a vaříme asi 5-6 minut. Pak přidáme vlasové nudle, které povaříme 2 minuty, a polévku odstavíme z plotny. |
5 | Dosolíme ji podle chuti, přimícháme omytou petrželku kudrnku a podáváme. |
6 | Bujon z holoubat [30620]: |
7 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
8 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
9 | Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
10 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
11 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
12 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |