Holubí krémový bujon s celerem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holubí krémový bujon s celerem
Holubí krémový bujon s celerem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30754 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
150 g | Brambory |
200 g | Celer řapíkatý |
1 špetka | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Kmín římský |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 dl | Smetana jihočeská zakysaná15% |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Bujon z holoubat [30620] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 240,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Citronová kůra, Kmín římský, Muškátový oříšek, Sůl, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo jihočeské, Pepř citronový, Petržel kudrnka, Smetana jihočeská zakysaná15%, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holubí krémový bujon s celerem postup přípravy receptu:
1 | Řapíkatý celer a brambory očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci si zpěníme máslo a celer podusíme, pak zalijeme 1 litrem holubího bujonu, přidáme brambory, sůl, kmín a špetku muškátového oříšku a citronový pepř. |
3 | Vaříme přibližně 7 minut, dochutíme špetkou citronové kůry a přimícháme zakysanou smetanu. |
4 | Každou porci ozdobíme omytými lístky petrželky kudrnky a podáváme. |
5 | Bujon z holoubat [30620]: |
6 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
7 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
8 | Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
9 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
10 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
11 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |