Čočková polévka se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočková polévka se slaninou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | fronkova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (7%) |
ID receptu: | 30756 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Brambory |
1 ks | Celer řapíkatý |
18 g | Česnek |
1 ks | Cibule |
175 g | Čočka červená |
0,3 kávová lžička | Kmín celý |
30 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 g | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,3 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
1 g | Sůl |
60 g | Tuřín |
2 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 26,0mg |
Draslík | 510,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 108,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Čočka červená, Kmín celý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Tuřín mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočková polévka se slaninou postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nadrobno nakrájený 1 stonek řapíkatého celeru, 3 stroužky utřeného česneku a cca 5 minut opékáme. |
2 | Přidáme na kostičky nakrájené cca 3 plátky slaniny, předem namočenou čočku, oloupaný a na kostičky nakrájený tuřín, na kostičky nakrájený malý brambor, bobkové listy, šalvěj, kmín a dusíme cca 10 minut. |
3 | Přidáme vývar, vaříme nezakryté do změknutí, osolíme, opepříme. |
4 | Z polévky vyndáme bobkový list a podáváme posypanou nasekanou petrželovou natí. |
Poznámka
Místo drůbežího vývaru můžeme použít i zeleninový. Místo tuřínu můžeme použít vodnici.