Chřestové rizoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestové rizoto
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Petuska |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 3078 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
4 polévková lžíce | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
375 g | Chřest bílý |
1 ks | Cibule |
15 g | Máslo čerstvé |
250 g | Rýže loupaná |
175 ml | Smetana 12% (konzumní) |
100 g | Šunka dušená |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 56,5mg |
Draslík | 627,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,5mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Chřest bílý, Cibule, Rýže loupaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Šunka dušená, Sýr Eidam cihla 40%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestové rizoto postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nasekaný česnek, jemně pokrájenou cibuli a 3 - 5 minut smažíme doměkka. Přidáme chřest a povaříme. |
2 | Do směsi vsypeme rýži a mícháme, aby se zrnka obalila máslem. Smažíme 2 minuty. Poté přidáme naběračku horkého vývaru a mírně vaříme za stálého míchání, dokud se tekutina nevyvaří. Dále přidáváme vývar po naběračkách a vaříme asi 20 - 25 minut, až rýže změkne. |
3 | Přidáme nadrobno pokrájenou šunku, smetanu a povaříme, až se smetana vsákne. Ozdobíme nasekanou bazalkou a strouhaným sýrem a podáváme. |