Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30823 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Chilli omáčka |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
200 g | Hrachové lusky |
3 polévková lžíce | Jogurt bílý |
2 polévková lžíce | Máslo pepřové |
200 g | Paprika červená |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 239,4mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 165,2mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli omáčka, Cukr krupice, Hrachové lusky, Paprika červená, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Protlak rajčatový, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo pepřové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky postup přípravy receptu:
1 | Červené papriky omyjeme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky. |
2 | Mladé hráškové lusky očistíme a omyjeme. |
3 | V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky s paprikou podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přimícháme 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce bílého smetanové jogurtu a 1 lžíci rajského protlaku a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu). |
4 | Krémový bujon dochutíme solí, cukrem a podáváme. |
5 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
7 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
8 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
9 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
10 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |