Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami
Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 30846 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
200 g | Brambory sladké (Batáty) |
100 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
30 g | Hrozinky |
200 g | Jogurt bílý |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
10 g | Zázvor celý |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami | |
2 polévková lžíce | Kari koření |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,4mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory sladké (Batáty), Celer řapíkatý, Česnek, Hrozinky, Rozmarýn čerstvý, Zázvor celý, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná, Kari koření mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Máslo bylinkové, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme sladké brambory, česnek, řapíkatý celer a zázvor. |
2 | Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Brambory s celerem pokrájíme na tenké plátky. Omyjeme a osušíme snítku rozmarýnu a otrháme lístky. Hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je odkapat. |
3 | V hrnci na bylinkovém másle všechnu zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a pomalu vaříme asi 6 minut. |
4 | Mleté kari smícháme s 1/2 lístků rozmarýnu a směs přimícháme do polévky. Pak ještě přimícháme hrozinky, bílý jogurt a necháme přejít varem. |
5 | Porce polévky ozdobíme rozmarýnem a podáváme. |
6 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
8 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
9 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
10 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
11 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |