Bujon s endivii - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 97 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon s endivii
Celkový čas: | 97 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 67 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30881 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
4 ks | Cibulka jarní |
1 kávová lžička | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
200 g | Štěrbák zahradní |
1 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 112,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,8mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Štěrbák zahradní, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon s endivii postup přípravy receptu:
1 | Salát Endivie (štěrbák) omyjeme a pokrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. |
2 | V hrnci na rozpuštěném másle cibulku se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme jen 2-3 minuty. |
3 | Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme. |
4 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
5 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
6 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
7 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
8 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
9 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |