Zeleninový bujon bylinkami a bramborem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový bujon bylinkami a bramborem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30889 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Štěrbák zahradní |
1 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
0,3 kávová lžička | Bazalka |
0,3 ks | Bobkový list |
25 g | Celer bulvový |
0,3 kávová lžička | Estragon |
62,5 g | Mrkev kořen |
0,8 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,3 kávová lžička | Pepř černý celý |
37,5 g | Petržel kořen |
0,3 polévková lžíce | Petržel - nať |
75 g | Pórek |
0,5 ks | Šalotka |
0,3 kávová lžička | Saturejka |
0,1 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 649,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 29,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Štěrbák zahradní, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový bujon bylinkami a bramborem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky. |
2 | Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. |
3 | V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty. |
4 | Polévku dosolíme podle chuti a podáváme. |
5 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
7 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
8 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
9 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
10 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |