Zeleninová polévka s chřestem a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s chřestem a ořechy
Zeleninová polévka s chřestem a ořechy
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30921 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 špetka | Chilli koření mleté |
150 g | Chřest sterilovaný |
2 ks | Cibule |
100 g | Krůtí prsa |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,4 cl | Sherry brandy |
200 g | Štěrbák zahradní |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 40,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,3mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Chřest sterilovaný, Cibule, Krůtí prsa, Ořechy vlašské, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Sherry brandy, Štěrbák zahradní, Šunka dušená, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka s chřestem a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Krůtí prsa s vepřovou šunkou nakrájíme na malé kostičky. Štěrbák omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci na másle maso se šunkou a vlašské ořechy orestujeme dozlatova, přimícháme bílý pepř, sůl a 1 špetku chilli. |
3 | Přilijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 0.4 cl Sherry brandy a vaříme při mírné teplotě 5 minut. |
4 | V pánvi si rozpustíme bylinkové máslo a cibuli se salátem krátce asi 2 minuty podusíme, pak zeleninu přidáme do bujonu a pomalu vše vaříme jen 2-3 minuty. |
5 | Polévku dosolíme podle chuti, přidáme chřest, petrželku, necháme přejít varem a podáváme. |
6 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
8 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
9 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
10 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
11 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |