Zelená a černá tapenade - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelená a černá tapenade
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31001 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
0,5 hrst | Bazalka |
50 g | Kapary |
50 g | Mandle |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
12 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Olivy černé |
100 g | Olivy zelené |
1 polévková lžíce | Oříšky piniové |
2 špetka | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
25 g | Sardelové řezy |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tuňák v oleji |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 7,6mg |
Draslík | 187,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 4,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Mandle, Med včelí, Oříšky piniové, Pepř černý celý, Sardelové řezy, Sůl, Tuňák v oleji mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Olej olivový, Olivy černé, Olivy zelené, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelená a černá tapenade postup přípravy receptu:
1 | Černá tapenade: |
2 | Do mixéru vložíme vypeckované černé olivy, piniové oříšky, sardele, tuňáka, protlak a 4 lžíce olivového oleje. Rozmixujeme na pyré, dochutíme solí a pepřem. |
3 |
|
4 | Zelená tapenade: |
5 | Mandle nasekáme nahrubo. Bazalku opláchneme, osušíme, lístky natrháme na kousky. Smícháme se zelenými olivami, mandlemi, okapanými kapary a zbytkem olivového oleje a rozmixujeme. Dochutíme pepřem a medem. |
Poznámka
Zelená omáčka se hodí k bagetě nebo jako dip k zelenině, černá je vhodná i k masu.