Cibulová polévka s baby karotkou a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulová polévka s baby karotkou a sýrem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31052 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
300 g | Cibulka jarní |
100 g | Gouda |
100 g | Hrášek mražený |
100 g | Karotka baby |
1 špetka | Koriandr mletý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,9mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Karotka baby, Koriandr mletý, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gouda, Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Olej olivový, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulová polévka s baby karotkou a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Jarní cibulku (převážně bílou část) očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. |
2 | V hrnci na rozpáleném oleji s máslem cibuli podusíme, pak přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, přidáme promytou mraženou baby karotku s mraženým hráškem a pomalu vaříme přibližně 6 minut. Polévku dochutíme solí, mletým koriandrem a bílým pepřem. |
3 | Tvrdý sýr Goudu nastrouháme, každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme lístkem petrželky a podáváme. |
4 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
5 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
6 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
7 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
8 | Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
9 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |