Provensálská zeleninová polévka s kotletou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Provensálská zeleninová polévka s kotletou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 31057 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 špetka | Cukr krupice |
8 ks | Karotka baby |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Provensálské koření |
0,5 dl | Sherry brandy |
2 kávová lžička | Sůl |
250 g | Vepřové kotlety |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 43,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,8mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Cukr krupice, Karotka baby, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel kudrnka, Provensálské koření, Sherry brandy, Vepřové kotlety, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Provensálská zeleninová polévka s kotletou postup přípravy receptu:
1 | Vepřové libové kotlety bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké hranolky, dáme je do misky, osolíme, opepříme a promícháme s provensálským kořením a pokapeme 0.5 dl Sherry brandy. Necháme marinovat 10 minut. |
2 | V hrnci si rozpálíme olivový olej a maso restujeme dozlatova, přidáme baby karotku, promícháme a zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 6-7 minut. |
3 | Polévku dochutíme solí, cukrem, chilli, ozdobíme omytými lístky petrželky a podáváme. |
4 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
5 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
6 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
7 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
8 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
9 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |