Kedlubnová polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kedlubnová polévka se smetanou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31067 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
100 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Fazolové lusky zelené |
2 špetka | Kardamom |
300 g | Kedlubna |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 45,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 453,9mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 112,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Fazolové lusky zelené, Kardamom, Kedlubna, Kmín římský, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo jihočeské, Smetana 33% (šlehačka), Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kedlubnová polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme kedlubny, brambory a česnek. Kedlubny pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a česnek prolisujeme. Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kousky. |
2 | V hrnci na rozpuštěném másle podusíme kedlubny s česnekem, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, vložíme do něj brambory a fazolové lusky. |
3 | Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, mletým římským kmínem a mletým kardamomem a zeleninu vaříme 5 -7 minut. |
4 | Nakonec zamícháme 1 dl smetany s omytou pokrájenou petrželovou natí a podáváme. |
5 | Zeleninový bujon [30258]: |
6 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
7 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
8 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
9 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
10 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
11 | Případně dochutíme solí a pepřem. |