Recept

Houbový bujon se smrži a chřestem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 31072

Ingredience

10 g Chřest sterilovaný
2 ks Cibule lahůdková
2 polévková lžíce Citronová šťáva
2 polévková lžíce Máslo jihočeské
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
150 g Smrže nakládané
0,5 kávová lžička Sůl mořská
1,2 dl Víno bílé
Bujon z hub [30579]
1 polévková lžíce Celer - nať
150 g Celer bulvový
2 ks Cibule
150 g Houby sušené
3 ks Jalovec
200 g Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej olivový
4 kávová lžička Pepř 4 barev
1 polévková lžíce Petržel - nať
100 g Petržel kořen
2 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná
2 ks Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 472 kcal
Kilojoule 1 975kJ
13% Sacharidy 46 g
181% Tuky 136 g
35% Sodík 709 mg
34% Bílkoviny 19 g

Houbový bujon se smrži a chřestem postup přípravy receptu:

1

Nakládané smrže, bílý chřest (špičky) scedíme a necháme odkapat.

2

Houby nakrájíme na kostičky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.

3

V hrnci na rozpuštěném másle cibuli zpěníme, přidáme smrže a dusíme asi 3 minuty. Přilijeme 1 litr houbového bujonu a vaříme 4 minuty.

4

Přimícháme 1.2 dl bílého vína, 2 lžíce citrónové šťávy, dochutíme solí, pepřem, přidáme chřest, necháme přejít varem, přimícháme 5 lžic smetany a podáváme.

5

Bujon z hub [30579]:

6

Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

7

Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

8

Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

9

Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

10

Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

11

Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept