Houbový bujon s vejci a artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbový bujon s vejci a artyčoky
Houbový bujon s vejci a artyčoky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31089 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
150 g | Artyčoky sterilované |
25 g | Lanýž |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 cl | Sherry brandy |
100 g | Smetana jihočeská zakysaná15% |
150 g | Smrže nakládané |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
2 ks | Vejce slepičí |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
200 g | Karotka baby |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 134,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky sterilované, Pepř bílý, Vejce slepičí, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Karotka baby, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Sherry brandy, Smetana jihočeská zakysaná15%, Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smrže nakládané nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Houbový bujon s vejci a artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Nakládané artyčoky scedíme, necháme odkapat a dáme do mísy. Přidáme 2 natvrdo uvařená vejce pokrájená na menší kousky, 100 g zakysané smetany a směs promícháme. |
2 | 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do druhé mísy a pokapeme 2 cl Sherry brandy. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut. |
4 | Přimícháme směs s artyčoky, bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme. |
5 | Bujon z hub [30579]: |
6 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
8 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
9 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
10 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
11 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |
Poznámka
Vejce natvrdo uvaříme předem.