Pikantní mrkvové pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní mrkvové pyré
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31100 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
1 kávová lžička | Chilli paprička sušená |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Harissa pasta |
2 kávová lžička | Kmín římský |
2 kávová lžička | Koriandr celý |
1 kávová lžička | Kurkuma |
700 g | Mrkev kořen |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 220,9mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička sušená, Citronová šťáva, Citrony, Kmín římský, Koriandr celý, Kurkuma, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Harissa pasta, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní mrkvové pyré postup přípravy receptu:
1 | Mrkev očistíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci rozpálíme lžíci oleje a mrkev na něm orestujeme. Zalijeme vodou, ochutíme solí a za občasného míchání vaříme bez pokličky cca 30 min. |
2 | Koriandr a římský kmín rozdrtíme v hmoždíři. Mrkev v hrnci rozmačkáme, přidáme roztlučené koření, skořici a kurkumu. Poté vmícháme harissu, citronovou šťávu a zbytek oleje. Ochutíme solí, pepřem a vychladíme. |
3 | Před podáváním dozdobíme chilli papričkou nebo sekanou petrželkou a plátky citronu. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na vychlazení.