Recept

Bylinková polévka s hlívou a pórkem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 31102

Ingredience

2 špetka Cukr krupice
0,5 kávová lžička Estragon
200 g Hlíva ústřičná
2 polévková lžíce Máslo jihočeské
4 špetka Paprika mletá sladká
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
200 g Pórek
5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
1,5 kávová lžička Sůl mořská
3 ks Vejce slepičí
3 polévková lžíce Zakysaná smetana
1 polévková lžíce Řeřicha
Bujon z hub [30579]
1 polévková lžíce Celer - nať
150 g Celer bulvový
2 ks Cibule
150 g Houby sušené
3 ks Jalovec
200 g Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej olivový
4 kávová lžička Pepř 4 barev
1 polévková lžíce Petržel - nať
100 g Petržel kořen
2 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná
2 ks Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 575 kcal
Kilojoule 2 407kJ
16% Sacharidy 56 g
189% Tuky 142 g
63% Sodík 1 g
48% Bílkoviny 27 g

Bylinková polévka s hlívou a pórkem postup přípravy receptu:

1

Omyjeme a drobně pokrájíme bylinky, které podporují trávení: 1/2 lžičky estragonu a 1 lžíci řeřichy.

2

Očistíme, omyjeme pórek a hlívu ústřičnou. Pórek pokrájíme na kolečka, hlívu na proužky.

3

3 vejce uvaříme natvrdo (8 -10 minut). Vejce pak oloupeme a pokrájíme na kostičky.

4

V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme pórek, přidáme bylinky s hlívou, promícháme a dusíme přibližně 3 -5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí, cukrem a pepřem a pomalu vaříme 6 – 10 minut.

5

V hrnečku smícháme sladkou a zakysanou smetanu a opatrně směs vmícháme do polévky.

6

Porce polévky posypeme pokrájenými vajíčky a špetkou sladké papriky.

7

Bujon z hub [30579]:

8

Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

9

Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

10

Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

11

Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

12

Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

13

Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept