Bylinková polévka s hlívou a pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bylinková polévka s hlívou a pórkem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31102 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 špetka | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Estragon |
200 g | Hlíva ústřičná |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
4 špetka | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Pórek |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
5 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
3 ks | Vejce slepičí |
3 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 207,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 413,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Estragon, Paprika mletá sladká, Řeřicha, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Máslo jihočeské, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bylinková polévka s hlívou a pórkem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a drobně pokrájíme bylinky, které podporují trávení: 1/2 lžičky estragonu a 1 lžíci řeřichy. |
2 | Očistíme, omyjeme pórek a hlívu ústřičnou. Pórek pokrájíme na kolečka, hlívu na proužky. |
3 | 3 vejce uvaříme natvrdo (8 -10 minut). Vejce pak oloupeme a pokrájíme na kostičky. |
4 | V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme pórek, přidáme bylinky s hlívou, promícháme a dusíme přibližně 3 -5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí, cukrem a pepřem a pomalu vaříme 6 – 10 minut. |
5 | V hrnečku smícháme sladkou a zakysanou smetanu a opatrně směs vmícháme do polévky. |
6 | Porce polévky posypeme pokrájenými vajíčky a špetkou sladké papriky. |
7 | Bujon z hub [30579]: |
8 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
9 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
10 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
11 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
12 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
13 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |