Houbová sladkokyselá polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová sladkokyselá polévka
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31107 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 kávová lžička | Česnek sušený |
2 špetka | Chilli koření mleté |
200 g | Houby nakládané |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
100 g | Špagety |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 199,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek sušený, Chilli koření mleté, Houby nakládané, Paprika mletá sladká, Šalotka, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo jihočeské, Pepř černý mletý, Špagety, Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová sladkokyselá polévka postup přípravy receptu:
1 | Směs nakládaných sladkokyselých lesních hub scedíme a necháme odkapat. Oloupanou šalotku pokrájíme na kostičky . V hrnci na rozpáleném másle přimícháme sušený česnek a cibuli. Chvíli dusíme, přidáme houby, promícháme a zalijeme 1 litrem houbového bujonu. |
2 | Omyjeme a pokrájíme čerstvou bazalku na proužky. |
3 | Když polévka přijde k varu, vhodíme do ní rozlámané špagety, které vaříme podle návodu doměkka. |
4 | Přimícháme podle chuti sůl, pepř, mleté chilli, sladkou papriku, bazalku a podáváme. |
5 | Bujon z hub [30579]: |
6 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
8 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
9 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
10 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
11 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |