Datlový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Datlový nákyp
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 31159 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
100 g | Banány |
100 g | Cukr třtinový |
100 g | Datle |
10 g | Kypřicí prášek do pečiva |
90 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná celozrnná |
2 ks | Vejce slepičí |
Na polevu | |
---|---|
85 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo jihočeské |
50 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 163,4mg |
Draslík | 588,5mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Cukr třtinový, Datle, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná celozrnná, Máslo jihočeské, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Datlový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Máslem vymažeme 4 formy o objemu 200 ml. Datle zalijeme vroucí vodou a necháme je 10 minut změknout. |
2 | Máslo a třtinový cukr utřeme dohladka. Přidáme vejce a přimícháme mouku s kypřicím práškem. Datle slijeme, v mixéru rozmixujeme na pyré a spolu s rozmačkaným banánem přidáme do těsta. |
3 | Připraveným těstem naplníme formy téměř až po okraj. Pečeme tak dlouho, dokud těsto nevzejde a není na dotek tuhé. Necháme 5 minut chladnout a poté je vyklopíme na talířky. |
4 | Polevu připravíme tak, že v hrnci smícháme cukr, máslo a smetanu a vaříme na mírném plameni, dokud se nevytvoří táhnoucí se sirup. Připravenou polevou nákyp před podáváním přelijeme. |