Hřebenatky se sýrovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hřebenatky se sýrovou omáčkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | fronkova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (7%) |
ID receptu: | 31198 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
5 ks | Bobkový list |
1 ks | Citrony |
8 ks | Hřebenatka |
45 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 g | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 g | Sůl |
60 g | Sýr Eidam cihla 45% |
4 polévková lžíce | Víno bílé |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 55,9mg |
Draslík | 333,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Citrony, Hřebenatka, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hřebenatky se sýrovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omáčka Mornay: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, pražíme cca 5 minut. Přimícháme vodu z hřebenatek a vaříme do zhoustnutí, potom ještě cca 20 minut pomalu provařujeme. Přimícháme smetanu, polovinu strouhaného sýra, osolíme, opepříme. |
2 | Hřebenatky: Očistíme je, lastury ponecháme. Každou rozkrojíme na 3 kousky. |
3 | Do hrnce dáme vodu, polosuché bílé víno, bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu, přidáme pokrájené hřebenatky, vaříme cca 1 minutu do změknutí. |
4 | Vyjmeme je cedníkem, vodu použijeme na omáčku Mornay. |
5 | Do hotové omáčky Mornay vmícháme uvařené hřebenatky, rozdělíme je do lastur, posypeme zbylým sýrem. |
6 | Cca 5 minut grilujeme, až sýr zezlátne. |
7 | Zdobíme kousky citronu a čerstvým bobkovým listem. |