Pikantní smažené bramborové plátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní smažené bramborové plátky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31317 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
12 ks | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
3 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
1 dl | Olej olivový |
12 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 680,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 10,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli koření mleté, Citronová kůra, Ocet vinný červený, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní smažené bramborové plátky postup přípravy receptu:
1 | Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme. |
2 | Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje. |
3 | Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm. |
4 | Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut. |
5 | Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme. |