Špagety s omáčkou ze škeblí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety s omáčkou ze škeblí
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 31564 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
60 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
45 ml | Petržel - nať |
1 kg | Škeble čerstvé |
350 g | Špagety |
1 špetka | Sůl |
120 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 85,0mg |
Draslík | 909,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Škeble čerstvé, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Špagety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety s omáčkou ze škeblí postup přípravy receptu:
1 | Očistíme škeble pod tekoucí studenou vodou. Ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme. |
2 | V hluboké pánvi zahřejeme polovinu množství oleje, vložíme škeble a 1 lžíci petržele. Smažíme zprudka několik vteřin. Poté přilijeme víno a přikryjeme poklicí. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, občas pánví zatřeseme. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Škeble necháme okapat a neotevřené odstraníme. Tekutinu, v níž se vařily, ponecháme stranou. Osm škeblí necháme ve skořápce a použijeme na závěrečné zdobení, zbytek vyloupáme. |
3 | V dalším hrnci zahřejeme zbytek oleje. Osmahneme dozlatova stroužky česneku, při smažení je mírně podrtíme vařečkou. Poté česnek vyjmeme a dále ho již nepoužíváme. |
4 | Do hrnce přidáme vyloupané škeble a postupně přiléváme část tekutiny z vařených škeblí. Opepříme a povaříme 2 minuty. Jak se omáčka vyvařuje, přiléváme zbytek tekutiny. Vsypeme zbytek petržele a povaříme další 2 minuty. |
5 | Uvařené těstoviny vmícháme do hrnce se škeblemi a promícháme. Na talířích ozdobíme nevyloupanými škeblemi a ihned podáváme. |