Baklava s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Baklava s ořechy
Baklava s ořechy
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 31607 |
Kategorie: | Řezy |
Ingredience
300 g | Ořechy vlašské |
2 ks | Citronová kůra |
650 g | Cukr krupice |
3 ks | Hřebíček |
0,5 kávová lžička | Hřebíček mletý |
100 g | Mandle loupané |
300 g | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Oříšky piniové |
200 g | Pistácie |
2 ks | Pomeranče |
6 polévková lžíce | Sezam - semena |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
23 plátek | Těsto filo |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 14,4mg |
Draslík | 195,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 73,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ořechy vlašské, Citronová kůra, Cukr krupice, Hřebíček, Hřebíček mletý, Med včelí, Oříšky piniové, Pistácie, Pomeranče, Sezam - semena, Skořice mletá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle loupané, Máslo čerstvé, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Baklava s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Rozmixujeme mandle, vlašské ořechy, pistácie a piniové oříšky natolik, aby zůstaly ještě sypké. Smícháme s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, sezamem, cukrem, skořicí a hřebíčkem. |
2 | Zapékací mísu o hraně asi 25 cm vytřeme máslem. Na její dnou položíme plátek těsta filo a potřeme jej rozehřátým máslem. Celkem tímto způsobem na sebe navrstvíme 8 plátků potřeného těsta. Posypeme částí nápně a opět vytvoříme 3 vrstvy máslem potřeného těsta. Vše stále stejně střídáme, dokud suroviny nespotřebujeme. Končíme 3 plátky těsta, navrch potřenými máslem. |
3 | Připravený pokrm v míse naporcujeme na 25 čtverců o hraně 5 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C zhruba na hodinu. |
4 | Dáme do hrnce 600 g cukru, vodu, med, 3 hřebíčky a 2 pruhy citronové kůry. Za stálého míchání směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a bez míchání necháme 15 minut povařit. Poté necháme sirup vychladnout. |
5 | Baklavu polijeme připraveným sirupem a necháme v zapékací misce tak dlouho, dokud se sirup nevsákne. |
Poznámka
Těsto filo lze nahradit listovým těstem.