Jehněčí kýta pečená se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí kýta pečená se zeleninou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31712 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
800 g | Brambory |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička sušená |
4 ks | Cibule červená |
1 ks | Citrony |
1 kg | Jehněčí kýta |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata |
50 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
0,5 hrst | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 173,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli paprička sušená, Citrony, Jehněčí kýta, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí kýta pečená se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na osminky. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na plátky. Tymián opláchneme a lístky otrháme. |
2 | Troubu rozpálíme na 180 °C. Pekáč vymažeme olejem a rozložíme do něj brambory, rajčata a cibuli. Posypeme polovinou tymiánu, solí a pepřem. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Do kýty uděláme špičatým nožem několik kapsiček a vpíchneme do nich na nudličky nakrájený česnek. |
3 | Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme najemno a šťávu vymačkáme. Chilli papričku rozdrtíme najemno a smícháme s 2 lžícemi olivového oleje, citronovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme maso a položíme ho do pekáče na zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 75 minut. Poté smícháme strouhanku se zbytkem oleje a nastrouhaným parmezánem, směs navrstvíme na maso a zapečeme ještě 15 minut dohněda. |
4 | Hotové maso nakrájíme na plátky, společně se zeleninou rozdělíme na talíře, posypeme zbytkem tymiánu a ihned podáváme. |