Domácí likér z březové šťávy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí likér z březové šťávy
Domácí likér z březové šťávy
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31719 |
Kategorie: | Povzbuzující nápoje |
Ingredience
400 ml | Březová šťáva |
500 g | Cukr krupice |
5 ks | Hřebíček |
3 polévková lžíce | Listy bříza |
15 g | Skořice celá |
1 l | Starorežná pálenka |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 10,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 1,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebíček, Skořice celá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Březová šťáva mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Listy bříza, Starorežná pálenka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí likér z březové šťávy postup přípravy receptu:
1 | Pokud v dnešní době chceme připravit likér našich předků z Krkonoš - Honcovku, tak zakoupíme březovou šťávu z listí, |
2 | (dříve se na jaře navrtával kmen pro získání březové šťávy, ale u nás je to zakázáno!). |
3 | Svaříme 500 g cukru s 500 ml vody a sirup nalijeme do velké lahve. Necháme vychladnout a smícháme se 400 ml zakoupené březové šťávy. Přidáme 15 g skořice, 5 kusů hřebíčků a 3 lžíce omytých mladých březových listů. Láhev se širším hrdlem převážeme nejlépe lněným plátnem nebo pergamenovým papírem, který na několika místech propíchneme jehlou. Necháme 14 dní kvasit na slunci. Pak výluh přecedíme do hrnce přes husté plátno, smícháme s 1 litrem Staročeské Režné a nalijeme zpět do umyté a suché sklenice, kterou dáme ještě uležet na teplejší tmavém místo. |
4 | Domácí likér z březové šťávy má být čistě žlutý a má "jiskru" (jako čisté víno). |
5 | Pak teprve stočíme tento likér do menších lahví. |
6 | Likér je trpký, ale chutný. Napomáhá očišťování organismu (užíváme v malých dávkách) vychlazený. |
Poznámka
Zakoupení čisté březové šťávy je možné i v lékárnách.