Kohoutek v ryzlinku s hroznovým vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kohoutek v ryzlinku s hroznovým vínem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31815 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Cukr moučkový |
2 ks | Estragon |
300 g | Hroznové víno |
1 kg | Kapoun |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Šalotka |
100 g | Slanina vepřová |
4 polévková lžíce | Slivovice |
1 špetka | Sůl |
0,4 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 29,0mg |
Draslík | 600,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Estragon, Hroznové víno, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapoun, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Slivovice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kohoutek v ryzlinku s hroznovým vínem postup přípravy receptu:
1 | Kapouna rozporcujeme na 8-10 dílků a do masa vetřeme pepř a sůl. Slaninu bez kůže nakrájíme na kostičky, oloupeme cibuli a česnek. Estragon opláchneme a lístky otrháme. |
2 | V hrnci rozpálíme olej s polovinou másla a kousky masa na něm krátce, zprudka orestujeme a poté vyjmeme. Ve zbytku tuku necháme rozškvařit slaninu, přidáme celou cibuli a česnek a krátce osmahneme. Vmícháme estragon a zalijeme vínem. Vložíme zpět maso, přidáme bobkový list a zakryté dusíme na mírném ohni cca 45 min. |
3 | Po 30ti minutách omyjeme a otrháme kuličky vína. Zahřejeme máslo a necháme v něm rozpustit moučkový cukr. Na tomto základu krátce osmahneme hroznové víno. Oflambujeme pomocí pálenky, dochutíme citronovou šťávou. Hroznové víno a maso rozdělíme na talíře a ihned podáváme. |
Poznámka
V ideálním případě použijeme alsaský ryzlink a pálenku Marc de Bourgogne. Jako přílohu můžeme použít rýži nebo bagetu.