Vánoční perníková kolednice s makovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31843 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
1 špetka | Badyán |
100 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
100 g | Hera |
1 hrst | Hrozinky |
200 g | Mák mletý |
4 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Perník |
4 polévková lžíce | Rum |
2 dl | Sirup řepný |
1 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krystal |
42 g | Droždí |
1 dl | Mléko polotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 107g |
---|---|
Cholesterol | 97,6mg |
Draslík | 430,4mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 108,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 313,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Rum, Skořice mletá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krystal, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Hera, Mák mletý, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Perník, Sirup řepný, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční perníková kolednice s makovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované. |
3 | Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut). |
4 | Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. |
5 | Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme. |