Krůta s kaší ze sladkých brambor a polentovým chlebem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta s kaší ze sladkých brambor a polentovým chlebem
Krůta s kaší ze sladkých brambor a polentovým chlebem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31929 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Krůtí maso | |
---|---|
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1200 g | Krůtí stehna |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sirup javorový |
1 špetka | Sůl |
1 balení | Zelenina soup mix |
Polentový chléb [31925] | |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
0,5 balení | Kypřicí prášek do pečiva |
45 g | Máslo čerstvé |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 l | Podmáslí kysané 1% |
150 g | Polenta |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 349,2mg |
Draslík | 999,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 279,8mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Krůtí stehna, Pepř cayenský, Sirup javorový, Sůl, Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Polenta, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Zelenina soup mix, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Podmáslí kysané 1% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůta s kaší ze sladkých brambor a polentovým chlebem postup přípravy receptu:
1 | Krůtí stehna omyjeme, osušíme, do masa vetřeme sůl a pepř. Vložíme do pekáče. Troubu rozpálíme na 220 °C a pečeme cca 15 min. Poté stáhneme teplotu na 180 °C, maso podlijeme vodou a pečeme dalších 15 min. |
2 | Mezitím očistíme polévkovou zeleninu a cibuli a nahrubo ji nakrájíme. Po 30 min. pečení vše přidáme do pekáče a společně pečeme ještě 30 min. Maso občas přeléváme vypečenou šťávou. |
3 | Javorový sirup smícháme s citronovou šťávou a cayenským pepřem. Touto směsí potřeme maso a dopečeme 10 min. dohněda. Poté maso obereme z kostí, rozdělíme na talíře a podáváme s polentovým chlebem a kaší ze sladkých brambor. |
4 |
|
5 | Polentový chléb [31925]: |
6 | Troubu rozpálíme na 200 °C. Smícháme polentu, mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek. Hranatou formu vymažeme máslem, zbytek necháme rozpustit. |
7 | Vejce s podmáslím ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, směs mouky a zlehka promícháme. Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 30 min. Poté nakrájíme na plátky a podáváme. |
Poznámka
Můžeme doplnit brusinkami. Příprava kaše - viz recept Kaše ze sladkých brambor