Tažený škvarkový závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tažený škvarkový závin
Tažený škvarkový závin
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31930 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
4,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
20 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
2 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřové škvarky |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 127,5mg |
Draslík | 96,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Sůl mořská, Vepřové škvarky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tažený škvarkový závin postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme 250 g hladké mouky, špetku soli, 1 vejce, 20g vlahého rozpuštěného sádla a přibližně 2,5 - 3 dl dl vlahé vody. Těsto dobře vypracujeme, musí být hladké, vláčné a nesmí se vůbec lepit. Vypracované těsto poprášíme hladkou moukou (1/2 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a odložíme k teplu, nebo ho dáme v míse na vyhřátý hrnec a necháme 30 minut odpočívat. |
2 | Pak si rozprostřeme na stůl čistý bavlněný ubrus, který poprášíme hladkou moukou 3-4 lžíce a těsto válečkem rozválíme, pak rukama těsto vytahujeme co nejvíce dotenka. |
3 | Mezitím co jsme nechali těsto odpočívat, si připravíme škvarkovou náplň: škvarky drobně nasekáme nebo je nahrubo pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a osmažíme ji dozlatova spolu s posekanými škvarky a petrželkou. Přimícháme majoránku a sůl. Pak směs dobře promícháme. Vychladlou směsí posypeme povrch taženého těsta a těsto stočme do závinu. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut dozlatova. |
4 | Tažený škvarkový závin podáváme k čaji nebo k vínu. |