Králík se sušenými švestkami a slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík se sušenými švestkami a slaninou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31932 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Hořčice dijonská |
1 ks | Hřebíček |
4 ks | Jalovec |
800 g | Králík |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
100 g | Slanina vepřová |
4 polévková lžíce | Slivovice |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
150 g | Švestky sušené |
0,3 l | Víno bílé |
0,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 173,6mg |
Draslík | 908,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Pomeranče, Slanina vepřová, Sůl, Švestky sušené, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice dijonská, Jalovec, Králík, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Slivovice, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík se sušenými švestkami a slaninou postup přípravy receptu:
1 | Pomeranč omyjeme, osušíme, odřízneme kousek kůry, vymačkáme šťávu a smícháme ji s pálenkou, vodou i kůrou. Do této směsi namočíme švestky a necháme cca 4 hodiny luhovat. |
2 | Králíka naporcujeme na 8 částí, osolíme a opepříme. Ze slaniny odstraníme kůži i chrupavky a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli a mrkev rozkrájíme. |
3 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, maso postupně orestujeme. Poté je vyjmeme, v hrnci osmahneme slaninu, přidáme cibuli a mrkev. Po chvíli zalijeme vínem, vložíme bobkový list, jalovec a hřebíček. Vrátíme zpět maso a vše podusíme zakryté na mírném ohni cca 25 min. Do kastrolu přidáme švestky i s tekutinou, společně dusíme dalších 20 minut. Maso vyjmeme, uchováme teplé. Do omáčky vmícháme smetanu i hořčici, zprudka povaříme cca 3 minuty. Dochutíme solí, pepřem, vrátíme zpět maso, rozdělíme na talíře a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jako příloha jsou vhodné např. brambory.