Těstoviny se škeblemi a mušlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těstoviny se škeblemi a mušlemi
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 31934 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
450 g | Mušle slávky |
60 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
450 g | Škeble čerstvé |
1 špetka | Sůl |
350 g | Těstoviny konzumní |
175 ml | Víno bílé |
250 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 69,8mg |
Draslík | 865,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,6mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Mušle slávky, Škeble čerstvé, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Těstoviny se škeblemi a mušlemi postup přípravy receptu:
1 | Mušle a škeble očistíme pod tekoucí studenou vodou. Mušle, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme. |
2 | Ve velkém hrnci zahřejeme polovinu množství oleje, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Vložíme nadrobno pokrájený česnek, polovinu pokrájené petržele. Osolíme a opepříme. Přidáme mušle a škeble a přilijeme víno. Hrnec přikryjeme poklicí a rychle uvedeme do varu. Vaříme 5 minut, až se mušle i škeble otevřou, čas od času hrncem zatřeseme. |
3 | Mušle a škeble přendáme do síta položeného přes mísu a přelijeme tekutinou, ve které se vařily. Odstraníme petržel a mušle a škeble, které se během varu neotevřely. Tekutinu, ve které se škeble vařily, nalijeme do čistého hrnce a přilijeme k ní rybí vývar. Zbývající petržel nakrájíme na drobné kousky a nasypeme ji s chilli papričkou zbavenou zrníček do vývaru. Uvedeme do varu a za mírné teploty necháme lehce probublávat. Neustále mícháme. Až se omáčka mírně vyvaří, odstavíme hrnce z plotny. |
4 | Zhruba polovinu mušlí a škeblí vyloupáme, všechny vložíme do vývaru, hrnce přikryjeme poklicí a ponecháme stranou. |
5 | Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. |
6 | Hotové těstoviny dáme do čistého hrnce a smícháme se zbývajícím olivovým olejem. Hrnec s omáčkou zahříváme nad prudkým plamenem, aby se mušle prohřáli a s omáčkou dobře spojily. |
7 | Těstoviny přelijeme omáčkou a ihned podáváme ozdobené trochou čerstvé petržele. |