Bündnerská ječná polévka se šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bündnerská ječná polévka se šunkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 31993 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
100 g | Ječné kroupy |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,3 l | Masový vývar |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
40 g | Prosciutto sušené |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
50 g | Šunka uzená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 36,5mg |
Draslík | 531,2mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 168,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ječné kroupy, Máslo čerstvé, Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Prosciutto sušené, Smetana 33% (šlehačka), Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bündnerská ječná polévka se šunkou postup přípravy receptu:
1 | Mrkev a celer oloupeme, pórek očistíme a vše nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. Šunku pokrájíme rovněž na kostičky. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli a zeleninu. Vmícháme šunku a osmahneme. Nakonec přidáme ječné krupky. Vše zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Na mírném ohni vaříme zakryté cca 1h. Krupky musejí změknout. |
3 | Před koncem vaření nakrájíme maso na tenké proužky. Spolu se smetanou přidáme do polévky, promícháme, prohřejeme, dochutíme solí a pepřem a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme použít žitný chléb. Bündnerské maso-švýcarská specialita, maso sušené na vzduchu, krájené na tenké plátky.