Gratinovaná jarní zelenina v bylinkovém sabayonu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná jarní zelenina v bylinkovém sabayonu
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 32035 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
200 g | Brambory |
2 polévková lžíce | Bylinky čerstvé - svazek |
200 g | Chřest zelený |
1 špetka | Cukr krupice |
200 g | Hrášek |
250 g | Kedlubna |
1 špetka | Kmín celý |
300 g | Květák |
80 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
5 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
80 ml | Víno bílé |
800 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 305,3mg |
Draslík | 979,8mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Hrášek, Kedlubna, Kmín celý, Květák, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná jarní zelenina v bylinkovém sabayonu postup přípravy receptu:
1 | V osolené vodě s kmínem vaříme omyté brambory ve slupce přibližně 20 minut. Mezitím omyjeme zeleninu, očistíme, nakrájíme na čtyřcentimetrové kousky. Oloupané brambory udržujeme teplé. Předehřejeme gril. V hrnci na rozpuštěném másle se špetkou soli a cukru prudce opečeme zeleninu. Přilijeme zeleninový vývar, v zakrytém hrnci vaříme 10 minut při nižší teplotě. |
2 | Ve vodní lázni ušleháme ze žloutků, octa a bílého vína lehký krém. Dochutíme sekanými bylinkami(kerblík, kopr, estragon) a solí. |
3 | Brambory a zeleninu vložíme na hluboké talíře, přelijeme bylinkovým sabayonem a grilujeme na rozpáleném grilu 3 - 4 minuty, až docílíme světle hnědého zbarvení pokrmu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.