Recept

Zelenina s máslovými nočky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (38%)
ID receptu: 32037
Kategorie: Teplé saláty

Ingredience

1 špetka Cukr krupice
1 špetka Estragon
250 g Fazolové lusky zelené
250 g Květák
200 g Lišky čerstvé
75 g Máslo čerstvé
250 g Mrkev kořen
0,5 špetka Muškátový oříšek
1 špetka Pepř černý mletý
125 g Smetana na vaření
1 špetka Sůl
500 ml Vývar zeleninový
Nočky
1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
30 g Máslo čerstvé
1 špetka Muškátový oříšek
60 g Strouhanka
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
1 l Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

31% Kalorie 621 kcal
Kilojoule 2 598kJ
15% Sacharidy 55 g
241% Tuky 181 g
101% Sodík 2 g
32% Bílkoviny 18 g

Zelenina s máslovými nočky postup přípravy receptu:

1

Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Mrkev a lusky nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky, květák rozdělíme na růžičky. Lišky očistíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, cukru a 30 g másla. Přidáme mrkev a vaříme 5 minut. Přidáme lusky a růžičky květáku a vaříme v zakrytém hrnci dalších 5 minut. Přisypeme lišky, zamícháme a vaříme na mírném plamenu 10 minut.

2

Na máslové nočky umícháme máslo do pěny a přimícháme vejce a žloutek. Strouhanku spolu s kukuřičným škrobem promícháme, okořeníme solí a muškátovým ořechem a směs přidáme k máslu s vejcem a žloutkem. Zeleninový vývar musíme přivést k varu, abychom mohli vytvořené noky házet přímo do vařícího vývaru. Pomocí dvou navlhčených čajových lžiček tvarujeme z máslového těsta malé nočky, které necháme sklouznout do výše zmíněného vývaru. Potom snížíme plamen a nočky necháme ve vývaru povařit. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Nočky z vývaru vyndáváme děravou naběračkou. Z vývaru vyndáme také zeleninu a udržujeme jí teplou. Do vývaru vmícháme smetanu a krátce povaříme. Přidáme zbývající máslo, omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem a přilijeme ji k zelenině. Navrch dáme máslové nočky a talíře můžeme ozdobit estragonem a hned podáváme.

Poznámka

Podle ročního období můžeme použít i jiný druh zeleniny. Například na jaře bílý či zelený chřest, cukrový hrášek nebo mladou mrkev.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept