Zelenina s máslovými nočky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelenina s máslovými nočky
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 32037 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
1 špetka | Estragon |
250 g | Fazolové lusky zelené |
250 g | Květák |
200 g | Lišky čerstvé |
75 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mrkev kořen |
0,5 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
125 g | Smetana na vaření |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nočky | |
---|---|
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
30 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
60 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 192,1mg |
Draslík | 869,0mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,3mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Estragon, Fazolové lusky zelené, Květák, Muškátový oříšek, Sůl, Muškátový oříšek, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lišky čerstvé, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana na vaření, Vývar zeleninový, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelenina s máslovými nočky postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Mrkev a lusky nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky, květák rozdělíme na růžičky. Lišky očistíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, cukru a 30 g másla. Přidáme mrkev a vaříme 5 minut. Přidáme lusky a růžičky květáku a vaříme v zakrytém hrnci dalších 5 minut. Přisypeme lišky, zamícháme a vaříme na mírném plamenu 10 minut. |
2 | Na máslové nočky umícháme máslo do pěny a přimícháme vejce a žloutek. Strouhanku spolu s kukuřičným škrobem promícháme, okořeníme solí a muškátovým ořechem a směs přidáme k máslu s vejcem a žloutkem. Zeleninový vývar musíme přivést k varu, abychom mohli vytvořené noky házet přímo do vařícího vývaru. Pomocí dvou navlhčených čajových lžiček tvarujeme z máslového těsta malé nočky, které necháme sklouznout do výše zmíněného vývaru. Potom snížíme plamen a nočky necháme ve vývaru povařit. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Nočky z vývaru vyndáváme děravou naběračkou. Z vývaru vyndáme také zeleninu a udržujeme jí teplou. Do vývaru vmícháme smetanu a krátce povaříme. Přidáme zbývající máslo, omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem a přilijeme ji k zelenině. Navrch dáme máslové nočky a talíře můžeme ozdobit estragonem a hned podáváme. |
Poznámka
Podle ročního období můžeme použít i jiný druh zeleniny. Například na jaře bílý či zelený chřest, cukrový hrášek nebo mladou mrkev.