Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 32055 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
800 g | Čekanka |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
1 ks | Pomeranče |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
0,1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 80,1mg |
Draslík | 604,4mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čekanka, Cibule, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Pomeranče, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Šunka dušená, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Čekankové puky očistíme, podélně je rozpůlíme a odstraníme košťál. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, šunku pokrájíme na kostičky. Omyjeme pomeranč, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. |
2 | Ve větším hrnci rozpálíme máslo a čekanku restujeme při střední teplotě cca 10min. Poté přidáme šunku a cibuli a společně osmahneme. Zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a zakryté dusíme cca 5min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem, cukrem a pomerančovou kůrou. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Posypeme najemno nasekanou petrželkou a ihned podáváme. Jako příloha jsou vhodné např. bramobory. |