Recept

Štědrák - vánoční plněný koláč

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 32085

Ingredience

1 špetka Badyán
1 ks Brambory
0,5 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Cukr krupice
360 g Cukr moučkový
20 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
1 ks Cukr skořicový
2 ks Cukr vanilka
20 g Droždí
70 g Hrozinky
3 polévková lžíce Malinová šťáva
4,5 dl Mléko polotučné
250 g Mouka polohrubá
250 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mák - semena
80 g Máslo čerstvé
150 g Ořechy vlašské
150 g Povidla švestková
1 polévková lžíce Rum
0,5 kávová lžička Skořice mletá
2 špetka Sůl
150 g Tvaroh tučný
2 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
1,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 914 kcal
Kilojoule 3 823kJ
37% Sacharidy 133 g
38% Tuky 28 g
9% Sodík 181 mg
39% Bílkoviny 22 g

Štědrák - vánoční plněný koláč postup přípravy receptu:

1

V hrnečku necháme vzejít kvásek: 1,5 dl vlažného mléka, 1 lžička cukru krupice, 20 g droždí.

2

Do mísy si prosijeme polohrubou a hladkou mouku. Přimícháme 70 g moučkového cukru, 2 špetky soli, rozpuštěných 80 g vlahého másla a 2 žloutky. Směs promícháme s kváskem, přidáme ještě 1,5 dl mléka a dobře vypracujeme dost tuhé těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme ho čistým plátěným ubrouskem a dáme k teplu kynout.

3

Mezitím si připravíme 4 náplně.

4

Tvarohová náplň: 150 g měkkého plnotučného tvarohu dáme do mísy, přidáme k němu 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce citronové kůry, 1 vejce, 1 uvařený brambor ve slupce, který oloupeme a jemně nastrouháme. Použijeme ho k zahuštění tvarohu. Tvarohovou směs dobře promícháme s omytými hrozinkami.

5

Povidlová náplň: švestková povidla (150 g) dáme do druhé misky a dobře je promícháme s 1/2 lžičkou skořice, 40 g moučkového cukru, 3 lžícemi malinové (nebo jahodové) šťávy a 1 lžíci rumu.

6

Maková náplň: Do menšího rendlíku si dáme 150 g jemně pomletého máku, 1,5 dl mléka, 1 skořicový cukr a 100 g moučkového cukru Za stálého míchání při mírné teplotě mák krátce povaříme (5-7 minut) a dáme ho vychladnout.

7

Ořechová náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů dáme do menšího hrnce, přidáme 1-1,5 dl vody, 100 g moučkového cukru, 1 špetku badyánu, 1 vanilkový cukr a krátce, za stálého míchání, ořechy vaříme asi 5-8 minut. Pak ořechovou směs dáme vychladnout.

8

Vykynuté těsto (kyne v teple přibližně 30-40 minut) dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na pět dílů. Každý díl prohněteme a vyválíme na tenkou placku silnou asi 7 mm. Všechny díly by měly mít přibližně stejný rozměr. První vyválený díl dáme na plech s pečícím papírem a natřeme ho ořechovou náplní. Na tuto náplň položíme druhý díl, ten potřeme makovou náplní. Třetí díl těsta položíme na mák a natřeme povidlovou náplní. Čtvrtý díl potřeme tvarohovou náplní a zakryjeme ho posledním dílem těsta, který potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláč dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 180-200 °C přibližně 40-50 minut dozlatova.

9

Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na trojúhelníky, pocukrujeme práškovým cukrem s vanilkou (20 g) a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept