Štědrák - vánoční plněný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štědrák - vánoční plněný koláč
Štědrák - vánoční plněný koláč
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32085 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 špetka | Badyán |
1 ks | Brambory |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
360 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 ks | Cukr skořicový |
2 ks | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
70 g | Hrozinky |
150 g | Mák - semena |
3 polévková lžíce | Malinová šťáva |
80 g | Máslo čerstvé |
4,5 dl | Mléko polotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
150 g | Ořechy vlašské |
150 g | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
2 špetka | Sůl |
150 g | Tvaroh tučný |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 174,3mg |
Draslík | 452,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 71,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Mák - semena, Ořechy vlašské, Rum, Skořice mletá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Cukr skořicový, Cukr vanilka, Malinová šťáva, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká, Povidla švestková, Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Štědrák - vánoční plněný koláč postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku necháme vzejít kvásek: 1,5 dl vlažného mléka, 1 lžička cukru krupice, 20 g droždí. |
2 | Do mísy si prosijeme polohrubou a hladkou mouku. Přimícháme 70 g moučkového cukru, 2 špetky soli, rozpuštěných 80 g vlahého másla a 2 žloutky. Směs promícháme s kváskem, přidáme ještě 1,5 dl mléka a dobře vypracujeme dost tuhé těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme ho čistým plátěným ubrouskem a dáme k teplu kynout. |
3 | Mezitím si připravíme 4 náplně. |
4 | Tvarohová náplň: 150 g měkkého plnotučného tvarohu dáme do mísy, přidáme k němu 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce citronové kůry, 1 vejce, 1 uvařený brambor ve slupce, který oloupeme a jemně nastrouháme. Použijeme ho k zahuštění tvarohu. Tvarohovou směs dobře promícháme s omytými hrozinkami. |
5 | Povidlová náplň: švestková povidla (150 g) dáme do druhé misky a dobře je promícháme s 1/2 lžičkou skořice, 40 g moučkového cukru, 3 lžícemi malinové (nebo jahodové) šťávy a 1 lžíci rumu. |
6 | Maková náplň: Do menšího rendlíku si dáme 150 g jemně pomletého máku, 1,5 dl mléka, 1 skořicový cukr a 100 g moučkového cukru Za stálého míchání při mírné teplotě mák krátce povaříme (5-7 minut) a dáme ho vychladnout. |
7 | Ořechová náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů dáme do menšího hrnce, přidáme 1-1,5 dl vody, 100 g moučkového cukru, 1 špetku badyánu, 1 vanilkový cukr a krátce, za stálého míchání, ořechy vaříme asi 5-8 minut. Pak ořechovou směs dáme vychladnout. |
8 | Vykynuté těsto (kyne v teple přibližně 30-40 minut) dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na pět dílů. Každý díl prohněteme a vyválíme na tenkou placku silnou asi 7 mm. Všechny díly by měly mít přibližně stejný rozměr. První vyválený díl dáme na plech s pečícím papírem a natřeme ho ořechovou náplní. Na tuto náplň položíme druhý díl, ten potřeme makovou náplní. Třetí díl těsta položíme na mák a natřeme povidlovou náplní. Čtvrtý díl potřeme tvarohovou náplní a zakryjeme ho posledním dílem těsta, který potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláč dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 180-200 °C přibližně 40-50 minut dozlatova. |
9 | Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na trojúhelníky, pocukrujeme práškovým cukrem s vanilkou (20 g) a podáváme. |