Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší
Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32150 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
180 g | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
20 g | Droždí |
230 g | Máslo čerstvé |
0,5 dl | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka polohrubá |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
200 g | Povidla hrušková |
200 g | Povidla švestková |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 112g |
---|---|
Cholesterol | 163,7mg |
Draslík | 176,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 28,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krystal, Cukr moučkový, Droždí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Povidla hrušková nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme kvásek: smícháme 0.5 dl vlažného mléka s 20 g kvasnic s 1 lžičkou cukru. |
2 | Do mísy si dáme polohrubou mouku, vaječné žloutky, cukr, kvásek a rozpuštěné vlahé máslo (180 g). Dobře těsto zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. |
3 | V misce si smícháme 5 lžic krystalového cukru s 5 lžícemi hrubé mouky a 50 g pokrájeného tuhého másla. Prsty vše promneme, až utvoříme drobenku. |
4 | Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. |
5 | Rádýlkem nakrájíme čtverečky přibližně 6 x 6 cm, na polovinu koláčků dáme lžičku hruškových povidel, další koláčky budou se švestkovými povidly. Cípy těsta pomocí prstů spojíme těsně k sobě a zatočíme, aby se nám koláče nerozpojily. |
6 | Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Necháme je 10 minut kynout. Poté je dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. |
7 | Koláčky podáváme vychladlé. |