Slané sejráky s tvrdým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slané sejráky s tvrdým sýrem
Slané sejráky s tvrdým sýrem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 32159 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
300 g | Gouda |
180 g | Hera |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
2 ks | Vejce slepičí |
kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko polotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 51,6mg |
Draslík | 185,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 156,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín celý, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gouda, Hera, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slané sejráky s tvrdým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda. |
2 | Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut. |
3 | Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. |
4 | Podáváme je vychladlé. |