Švestkové vařené buchty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkové vařené buchty
Švestkové vařené buchty
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32168 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
100 g | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
200 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
600 g | Mouka pšeničná hrubá |
150 g | Perník |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
800 g | Švestky |
250 g | Tvaroh tvrdý na strouhání |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko polotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 97,3mg |
Draslík | 209,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 386,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 163,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Švestky, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Perník, Sůl mořská, Tvaroh tvrdý na strouhání, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkové vařené buchty postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit. |
2 | Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut. |
3 | Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo. |
4 | Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky). |
5 | Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky. |
6 | Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Váha švestek se může měnit, vše záleží na velikosti švestek.