Pumpernikl s povidly a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pumpernikl s povidly a ořechy
Pumpernikl s povidly a ořechy
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32183 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
250 g | Cukr moučkový |
4 ks | Hřebíček |
0,5 ks | Kypřicí prášek do perníku |
3 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mléko polotučné |
300 g | Mouka žitná bílá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
400 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř bílý |
300 g | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Rum |
0,5 polévková lžíce | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 0,1mg |
Draslík | 152,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hřebíček, Med včelí, Muškátový oříšek, Ořechy vlašské, Pepř bílý, Rum, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka žitná bílá, Nové koření mleté, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřicí prášek do perníku nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pumpernikl s povidly a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme hladkou žitnou mouku (300 g), 250 g moučkového cukru, 2-3 lžíce tekutého medu, 1 lžíci mléka, 1 lžíci rumu, 1/2 kypřícího prášku do perníku, 1/2 lžíce skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 špetku muškátového oříšku, 4 roztlučené hřebíčky a 1 špetku bílého pepře. Vše promícháme a uhněteme tužší, ale vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce uležet minimálně 24 hodin. |
2 | Těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 6 stejných dílů, každý díl rozválíme na placku dlouhou, jako je šířka plechu. Výška těsta bude asi 5 mm. Každou placku potřeme švestkovými povidly a poklademe na ni po celé ploše vlašské ořechy, těsně vedle sebe. Pak obě strany těsta přeložíme ke středu tak, že se okraje budou překrývat asi 0.5 cm. Takto připravené těsto opatrně položíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme pomalu při 170°C - 180°C dozlatova. |
3 | Vychladlý Pumpernikl zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a necháme několik dní uležet. Moučník nakrájíme na kousky a podáváme. (Zabalený vydrží až 2 měsíce.) |