Jihočeská kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jihočeská kulajda
Jihočeská kulajda
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 32218 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
8 ks | Brambory |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
0,1 g | Houby čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
8 ks | Nové koření celé |
4 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 179,5mg |
Draslík | 424,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 179,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cukr krupice, Nové koření celé, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jihočeská kulajda postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme vodu, přidáme oloupané, na plátky nakrájené brambory, nové koření, bobkový list, houby, necháme pod poklicí vařit asi 20 minut. |
2 | Když už jsou brambory uvařené, dáme do smetany mouku, dobře rozšleháme a zahustíme kulajdu, kterou povaříme ještě 10 minut. V nádobě rozkvedláme vajíčka, která vylijeme do polévky. |
3 | Nakonec dochutíme cukrem, potom octem a solí. |