Gratinované brambory s česnekem a ementálem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory s česnekem a ementálem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 32226 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
2 špetka | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Petržel - nať |
600 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 144,0mg |
Draslík | 704,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory s česnekem a ementálem postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Ve smetaně rozšleháme česnek utřený se solí, sušenou petrželovou nať a kmín. Pekáč vytřeme máslem, vyložíme vrstvou brambor, zalijeme částí smetany, poklademe další vrstvou brambor a poslední vrstvu přelijeme zbylou smetanou a zasypeme ustrouhaným sýrem. |
2 | Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud sýr nezezlátne. |